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James L. Madara, M.D, RECEIVED

Chief Executive Officer

American Medical Association MAR 2 0

25 Massachusetts Avenue NW., Suite 600 2012

Washington, DC 20001 JEEES L MADARA, MD

EXEGUTvE WoE PRESIDENT, CEQ
Dear Dr. Madara: |

Thank you for your letter requesting clarification regarding the policy for Medicare covered
services furnished by physicians who do not enroll in Medicare. We appreciate your bringing
this issue to our attention. -

Medicare requires that physicians and other providers enroll in Medicare, and obtain a billing
number and national provider identifier in order to bill for services furnished to Medicare
beneficiaries. A provider or supplier must be enrolled in the Medicare program to receive a
Medicare payment for covered items or services—whether directly from Medicare or from the
beneficiary who is, in turn, reimbursed by Medicare. See the Code of Federal Regulations (CFR)
title 42, part 424, beginning at section 500 for the regulatmns regardmg estabhshlng and
malntamlng Med1care b1111ng pr1v1leges

A physmlan who enrolls i 1n Medlcare may choose annually to be e1ther a partxczpatmg or“non-
participating’ physician for a forthcoming year. Participating physicians sign an agreement to
accept assignment for all covered items and services furnished to Medicare beneficiaries during
the forthcoming year. As of January 2011, about 97 percent of physicians were participating
physicians, and they accounted for about 93 percent of Medicare physician payments.

Physicians who enroll in Medicare but do not enter into a participating physician agreement, i.e.,
non-participating physicians, can choose whether or not to accept 3351gnment on a claim-by-
claim basis. If a non-participating physician accepts assignment for a particular claim, Medicare
pays the physician directly, and the physician accepts the Medicare payment amount as payment
in full, except for cost-sharing amounts. If a non-participating physician does not accept
assignment, Medicare pays the beneficiary directly, and the beneficiary is responsible for paying
the physician. A non-participating physician who does not accept assignment may bill the
beneficiary up to the limiting charge amount. '

A physician may also choose to opt-out of Medicare and furnish all serv1ces to Medlcare ,
beneficiaries under prlvate confracts. A prlvate contract 15 a wrltten agreement between a
physician and a beneficiary before a service is furnished. The amount of payment is “determined
by the physician and beneficiary, and the Medicare claim submission, assignment, and limiting -
charge rules do not apply Mechcare does not make payment to elther the beneﬁ01ary, or the
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physician, if a service is furnished under a private contract. A physician who chooses to opt out
files an affidavit with Medicare agreeing to opt out of Medicare for a period of 2 years. The
opt-out applies to all beneficiaries for whom the physician furnishes Medicare covered services.
Part 405, subpart D of 42 CFR contains the regulations regarding private contracts.

With the exception of physicians who opt-out of Medicare, when a physician furnishes a service
that is covered by Medicare, the claim submission provision of section 1848(g)(4) of the Social
Security Act (the Act) applies. If a physician furnishes a covered service to a beneficiary, the
physician is required to complete a claim form and submit it to Medicare on behalf of the
beneficiary. This requirement applies even when a physician is not enrolled in Medicare.
Penalties can be applied for not following this statutory requirement.

Form CMS-14908 is used to protect a beneficiary’s right to a determination (see section 1869(a)
of the Act) in situations where a physician refuses to submit a claim for a covered service on

~ behalf of the beneficiary. If a beneficiary receives a Medicare covered service from a physician

who does not submit a claim on behalf of the beneficiary, the beneficiary is supposed to notify
the contractor in writing of the situation, and submit a claim using Form CMS-1490S. Medicare
payment for the service is then made directly to the beneficiary (i.e., on an unassigned basis).
However, because Medicare contractors are encouraged to educate physicians about submitting
claims, CMS-14908S forms are rarely used.

1 appreciate your interest in this important issue as we work toward our mutual goal of
strengthening the Medicare program for all beneficiaries. Please share this response with the
other organizations that cosigned your letter.

Sincerely, %

Mariljfn Tyvgnner
Acting Administrator



